2012. január 3., kedd

Stefánia vagdalt

Szilveszterkor már a sokadik stefánia vagdalt készült nálunk, de bátran állíthatom, hogy az összes eddigi közül ez sikerült a legjobban! A titok pedig egy nagyon egyszerű módosításban rejlik, amit most alkalmaztam először, de  teljesen biztos vagyok benne, hogy a jövőben csakis és kizárólag ezzel a módszerrel fogom megsütni. Ez a módszer pedig nem más, mint a sütőzacskóban sütés.
Korábban próbálkoztam már őzgerinc formában, alufóliával, és hasonlókkal, de mindig az lett a vége, hogy amire rendesen átsült volna a vagdalt közepe, addigra az alja már szenesre feketedett - a sütőbe kifolyó zsiradékról meg már ne is beszéljünk....
A sütőzacskóban való elkészítés ehhez képest maga volt az álom, semmi feketeség, semmi szétfröccsenő zsír és sütősikálás.

Hozzávalók: 
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 10 dkg szikkadt kenyér
  • 6 db tojás
  • 3 gerezd fokhagyma
  • őrölt fűszerpaprika
  • őrölt fehér bors
  • majoranna
  • nagy csokor petrezselyemzöld (fagyasztott is lehet)
  • 1 db sütőzacskó
A kenyeret vízbe áztatjuk, a fokhagymát pedig nagyon apróra kockázzuk, vagy fokhagymatörőn átnyomjuk. A tojások közül 4-et keményre főzünk, majd hideg vízzel leöblítjük, és megpucoljuk. 
A darált húst keverőtálba tesszük. A beáztatott kenyeret alaposan kinyomkodjuk, és a húshoz keverjük. Hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és az apróra metélt petrezselyemzöldet, majd ráütjük a maradék két tojást, és az egészet egynemű masszává dolgozzuk.
Ezután egy tepsire sütőzacskót helyezünk, és a képen látható módon összeállítjuk benne a vagdaltat.
   

A massza felét a zacskóba kanalazzuk, majd a kanállal 4 mélyedést készítünk, amibe a tojásokat helyezzük. A maradék masszát a tojások mellé és a tetejükre halmozzuk (legjobb a kanál segítségével), majd vizes kézzel zárt egységre formázzuk az egészet. Ezután lezárjuk a sütőzacskó végét, egy hústűvel pár helyen megszurkáljuk a zacskót - hogy a gőznek majd legyen hol távoznia - és az egészet 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Így sütjük 60-70 percen keresztül. 


Ezután a tepsit kivesszük a sütőből, és felvágjuk a sütőzacskó tetejét. Visszatesszük a sütőbe, és további 15 percig sütjük, hogy a vagdaltunk teteje szép színt kapjon. Ekkorra már némi zsiradék összegyűlik a zacskóban, de amikor a fasírt készre sült, könnyedén kiemelhetjük belőle, és felszeletelhetjük.
Tetszés szerint rizzsel, vagy bármilyen más körettel tálalhatjuk. Én most ecetes burgonyasalátával, és francia salátával szervíroztam. 

3 megjegyzés:

  1. Ínycsiklandozó!:) Sütőzacskóban még nem sütöttem soha, de ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  2. Most készítettem először, nagyon megtetszett a sütőpapíros megoldás és most már maradok is ennél a változatnál, nagyon finom lett! Köszi! :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök, hogy jól sikerült!

    VálaszTörlés

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...